Schematherapie

schematherapie, praktijk bij1, creatieve therapie, mindfulness, psychodrama, emdr, koog aan de zaan, zaanstreek waterland, zaandijk, zaandamEen schema is een patroon van vaste, vaak heftige gevoelens, gedachten en gedragingen, waarmee je reageert op iets dat je doet of wat je overkomt. Een schema is vaak ontstaan door ervaringen in je jeugd in wisselwerking met je karakter. Het is gegeven je mogelijkheden de meest geschikte manier om je in je jonge leven staande te houden. Vaak past het echter niet meer bij je mogelijkheden als volwassene en kan juist voor meer problemen zorgen. Als dit gebeurt dan spreken we van een disfunctioneel schema.
Schematherapie is erop gericht je schema’s te leren kennen en herkennen en er bewust mee om te leren gaan, zodat je uiteindelijk tot een bij jou, bij je mogelijkheden en situatie meer passende manier komt om je levenstaken (relaties, werk, frustraties e.d.) aan te kunnen.

Praktijk Bij1 biedt schemagerichte therapie zowel individueel als ook in een traject waarin blokken groepstherapie worden afgewisseld met individuele therapie.

De Stop Rewind Forward Play-Groep
Deze combinatiebehandeling kenmerkt zich door een periode van 10 sessies individuele schematherapie, afgewisseld met 10 sessies groeps-schematherapie.
Iemand kan het hele traject bij ons doorlopen of vanuit een individueel traject elders gebruik maken van de groepsmodules.
Achtereenvolgens worden de cliënten eerst bewust gemaakt van schema’s, modi en disfunctionele coping (Stop), vervolgens worden ze geleidelijk aan meer in contact gebracht met oud zeer, gevoelens en behoeften (Rewind). Ze leren onderscheid maken tussen gevoelens en in het heden en verleden (Forward) en op adequaat gezond volwassen manier dit te uiten en vorm te geven (Play). We gaan aan de slag met patronen overwinnen door veel te oefenen met situaties uit het dagelijks leven.
In deze behandeling worden de gebruikelijke ervaringsgerichte technieken uit de schematherapie gecombineerd met werkvormen uit de beeldende-, muziek-, en psychodramatherapie.

De groep komt wekelijks bijeen op de donderdagmiddag van 13.15 uur – 14.45 uur en wordt gegeven door Suzanne van Zutphen (beeldend therapeut) en Kerstin Schwardtmann (muziek- en psychodramatherapeut), beiden gespecialiseerd in schematherapie. De individuele contacten zijn op afspraak.

Aanmelden:
Mail of bel een van ons:
Kerstin k.schwardtmann@extenzo.nu / 06  19233760
Suzanne s.vanzutphen@extenzo.nu / 06 448 42470
De lopende modules zitten vol.
December 2020 zijn er intakes voor de behandeling die in januari starten met individuele schematherapie. De eerstvolgende groepsmodule begint in maart 2021.